Diuretika na vysoký tlak

Na vysoký krevní tlak, čili hypertensi, lékaři předepisují léky patří do skupiny diuretik. Jejich úkolem je podporovat vylučování tekutin a solí z těla a taj snižovat krevní tlak.

Kromě léků jsou známá také přirodní diuretika, ke kterým patří kofein, petržel, chřest celer nebo listy z pampelišky.

Jaké jsou účinky diuretik

Předepisují se nejen při vysokém krevním tlaku, ale také při léčbě srdečního selhání a při dalších závažných chorobách. Tyto léky zmírňují příznaky spojené s otoky, vzniklými zadržováním tekutin zejména v nohách a kotnících. Užíváním diuretik oteklé nohy či ruce získávají původní tvar.

Negativní následky některých diuretik

Mnohé z léků patřících mezi diuretika bohužel povzbuzují také vylučování vápníku a způsobují úbytek minerálních solí v kostech. Vylučování tekutin močí se z těla ztrácí také draslík. Jeho nízká hladina v krvi často vede k nepříjemným vedlejším účinkům. Například k nechutenství nebo k poruchám paměti a orientace. V některých případech může být pokles hladiny draslíku v krvi nebezpečný pro správnou funkci srdce.

Jakou stravu jíst při užívání diuretik

Především je nutné jíst stravu bohatou na draslík, ovšem jen na základě doporučení lékaře. Dobrým zdrojem draslíku jsou brambory a banány. Ty však jen ve zralém stavu, jinak způsobují velkou plynatost. Doporučují se listy pampelišky zamíchané do zeleninového salátu nebo upravené jako špenát. Tato strava působí nejen jako diuretikum, ale také jako dobrý zdroj draslíku.

Vylučování soli

Sůl je pro hypertoniky úhlavním nepřítelem. Jednou z funkcí diuretik je proto také podpora vylučování soli z těla. Pokud byste ovšem jedli slaná jídla, účinek diuretik se zruší. Při vaření a při jídle solte co nejméně, vyhýbejte se uzeným potravinám, jako je slanina, polévky v prášku a v konzervě, masové vývary v kostce a další potraviny s vysokým obsahem přísad založených na soli a sodíku. Při jídle se pak vyvarujte zlozvyku, kterým je přisolování jídel.