Kopřivka je téměř vždy reakcí na něco a často ji způsobuje také alergie na určité jídlo. Projevuje se náhlým intenzivním svěděním a vyrážkou červených nebo bílých pupínků na pokožce.
Objevit se může kdekoliv na těle a někdy ji následují i další příznaky, jako například únava, horečka a nevolnost. Příznaky vznikají vylučováním histaminu do kůže a většinou se léčí antihistaminiky.
Co dělat, objeví-li se kopřivka
Pokud příznaky trvají delší dobu, vyhledejte lékaře, což platí zejména u malých dětí. Někdy může kopřivka způsobit i otok dýchacího ústrojí a dýchání se ztěžuje. Pak je nutné ihned zavolat sanitku, neboť by mohlo dojít k tzv. anafylaktické reakci, což je extrémní a potenciálně smrtelná alergie.
Obvykle jsou však záchvaty kopřivky velice krátkodobé a mizí během 72 01hodin.Pokud se však postižený vystavuje působení určitého alergenu opakovaně, může zdánlivě banální kopřivka přejít v chronickou nemoc. Často je kopřivka vyvolána také kousnutím hmyzu, žihadlem nebo kontaktem s rostlinami, jako jsou prvosenky. K jídlům běžně způsobujícím kopřivku patří korýši a měkkýši, mléko, jahody, cibule, česnek, petržel, fazole, brambory, celer řapíkatý, ořechy, koření a některé potravinové přísady, zvláště tartrazin, což je široce používané oranžové a žluté potravinářské barvivo. Dalšími běžnými příčinami kopřivky jsou léky, jako acylpyrin a penicilin, bakterie, chlupy zvířat, plísně a virové infekce.
Zvlášť náchylní jedinci
Zejména lidé s alergií na acylpyrin, mohou reagovat kopřivkou i na jídla obsahující salicyláty, co je například čerstvé ovoce, zvláště bobuloviny a sušené ovoce. Dále jsou to některé bylinky, koření a sladkosti připravené z máty peprné a lékořice. Nízká hladina salicylátů je naopak v mase, rybách, luštěninách, obilninách, mléčných výrobcích a ve většině druhů zeleniny.
Kombinace slunečního světla a některých jídel
Tato kombinace může rovněž vyvolat kopřivku. Týká se to například pohanky. Účinek zmírňuje beta-karoten, barvivo obsažené v tmavozelené listové zelenině (špenát) a oranžových a žlutých druzích ovoce a zeleniny (mrkev či meruňka).
Co jíst na kopřivku
Vyřaďte z jídelníčku pokrmy a nápoje, které nesnášíte a o nichž se domníváte, že vám způsobují potíže. Naopak zařaďte do svého jídelníčku vnitřnosti, pšeničné klíčky, ryby a luštěniny. Vždy se však nejprve poraďte s lékařem.