Že smažené brambůrky a lupínky neprospívají našemu tělu, ví každý. Všichni ale doufáme, že kromě škodlivých bramborových lupínků existují i nějaké zdravé chipsy.
Zeleninové brambůrky společnost vnímá lépe než ty klasické. Je to ale opodstatněné? Vládne představa, že potraviny se zvýšeným obsahem zeleniny mají lepší nutriční hodnoty ve srovnání s jinými výrobky. Zeleninové chipsy zkoumala spotřebitelská organizace ISU. Měly za úkol zjistit, nakolik naše představy odpovídají realitě. Vzorky byly podrobeny výzkumu podle řady kritérií od složení produktu přes velikost či neporušenost kousků až po údaje na obalu.
Jak to je ve skutečnosti?
Ve dvou případech odhalili vědci zvýšený obsah škodlivin, blížící se horní hranici určené zákonem. Další dvě značky neuvedly správně složení. Největším překvapením však byly nutriční vlastnosti vzorků. Zeleninové brambůrky obsahovaly podobné množství jako ty bramborové.
Obsah kalorií obou skupin byl téměř stejný – ve 100 g zeleninových chipsů bylo v průměru 506 kcal, v bramborových 522 kcal. U zeleninových plátků tvořil tuk zhruba 30 %, u bramborových 31,8 % hmotnosti. Velký rozdíl objevili kolegové v obsažených cukrech. Zatímco bramborové chipsy obsahují zhruba 1 % a brokolicové 6 % cukrů, chipsy z mrkve nebo dýně celých 44 %. Řepné „brambůrky“ pojímají celých 45 % cukru.
Vhodnější jsou chipsy z luštěnin a sýru
I v českých obchodech však lze pořídit zdravější varianty slaného mlsání. Jen je potřeba se oprostit od představy křupavých bramborových lupínků.
Rozhodně jsou lepší volbou než smažené lupínky z brambor nebo z řepy. Ve srovnání s tradičními brambůrkami obsahují tyto luštěninové chipsy čtyřikrát více bílkovin a dvaapůlkrát více vlákniny.