Ořechy patří do jídelníčku zdravé výživy. Vlašské ořechy jsou vynikajícím zdrojem vitaminu E a vitaminů řady B, tiaminu a niacinu. Mohou napomáhat snížení rizika srdečních chorob a pro vegetariány mohou být užitečným zdrojem bílkovin a vitaminů.

Zápornou stránkou ořechů je vysoká kalorická hodnota, arašídy jsou náchylné ke kontaminace plísněmi, které produkují karcinogenní látky. U dětí hrozí udušení v důsledku „zaskočení“ ořechu do dýchacího ústrojí.

Ořechy a nízkotučná dieta

Denní spotřeba 85 g vlašských ořechů – pokud se používají místo nasycených tuků jako součást nízkotučné diety – údajně snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čímž se zmenšuje riziko výskytu aterosklerózy a srdečních chorob.

Vysoký obsah tuku v ořechách způsobuje, že jsou velice kalorické. Vlašské ořechy, arašídy a lískové ořechy jsou obzvlášť bohatým zdrojem základních mastných kyselin, které jsou životně důležité pro normální růst tkání a jejich vývoj.

Pro vegetariány mohou být ořechy zdrojem mnoha živin, které se obvykle získávají z živočišné potravy. Obsahují většinu B vitaminů, fosfor, železo, měď, draslík a bílkovinu. Bílkoviny nemají tak vysokou kvalitu jako bílkoviny živočišné, ovšem jejich kombinováním s chlebem, zrním a luštěninami bude váš jídelníček vyvážený.

Největší přínos mají ořechy v syrovém stavu, neboť například pražením se ničí vitamin E a tiamin.

Rizika spojená s konzumací ořechů

Vyhnout bychom se měli konzumaci mandlí, které nejsou úplně dozrálé, jelikož mohou obsahovat složky produkující kyanovodík, jedovatý plyn vonící výrazně po hořkých mandlích. Nezralé ořechy poznáte podle měkčích a zeleně zabarvených skořápek místo normální hnědé barvy.

Ořechy snadno chytají plísně, proto by se měly skladovat v chladu a suchu. Nikdy nejezte ořechy se sebemenšími stopami plísně na skořápce nebo dokonce jádru. Plísně mohou produkovat jedovaté substance zvané mykotoxiny.

Jedním z největších rizik, které je s ořechy spojeno, je zadušení. Děti do čtyř let, které ještě neumí pořádně rozkousat potravu, by nikdy neměly dostat ořechy v jiné než mleté formě.