Artyčok jeruzalémský (Helianthus tuberosus) nebo-li slunečnice je druh slunečnice pocházející z východní Severní Ameriky a vyskytující se od východní Kanady a Maine na západ do Severní Dakoty a na jih do severní Floridy a Texasu. Nesouvisí s domácím artyčokem, ale se slunečnicí. Slunečnice jsou pěstovány pro svou hlízu, která se používá jako kořenová zelenina, někdy nazývaná topinambur. Potraviny z topinamburu mají skvělou chuť, podobnou bramborám a k tomu mnoho pozitivních zdravotních přínosů.

Prebiotické účinky

Prebiotika jsou nestravitelné vláknité sloučeniny, které stimulují růst a nebo aktivitu prospěšných bakterií, které kolonizují gastrointestinální trakt tím, že pro ně působí jako substrát. Topinambur obsahuje spoustu inulinu, který stimuluje růst bifidobakterií a bojuje proti škodlivým bakteriím.

Jerzalémský artyčok snižuje hladinu glukózy v krvi

Glykemický index (GI) klasifikuje potraviny a nápoje na základě jejich schopnosti zvýšit hladinu glukózy v krvi. Sacharidy v potravinách s vysokým GI skóre se rychle rozpadají na jednoduché cukry a způsobují prudký nárůst hladiny glukózy v krvi. Potom následuje prudký pokles hladiny glukózy v krvi. Studie naznačují, že kolísající hladiny glukózy v krvi spojené s konzumací potravin s vysokým GI mohou významně zvýšit riziko únavy, srdečních chorob, změny nálady a cukrovku. Topinambur obsahuje glykemickou hodnotu 11 a je považován za potravu s nízkým GI. To znamená, že poskytuje pomalý a stabilní nárůst a pokles hladiny glukózy v krvi.

Diatop.cz je web, kde objevíte potraviny z topinamburu ve vysoké kvalitě a také mnoho užitečných informací o této superpotavině.

Pomáhá s poruchami trávení

Artyčoky jeruzalémské jsou plné vitamínů B, včetně thiaminu (B1). Thiamin pomáhá s kyselinou chlorovodíkovou v žaludku. Nedostatek kyseliny chlorovodíkové může narušit trávení bílkovin a způsobit bolest žaludku tím, že inhibuje aktivaci enzymu pepsin. Hlíza je také dobrým zdrojem vlákniny. Vláknina je nestravitelná část potravin získaných z rostlin. Strava s vysokým obsahem vlákniny může normalizovat pohyby střev a zabránit některým rakovinám.