Dna – nemoc králů

Alespoň to tvrdí historikové, kteří studují život panovníků ve starých dobách. V podstatě je to určitá forma artritidy způsobená neschopností těla metabolizovat kyselinu močovou.

Důsledkem této poruchy je hromadění krystalů kyseliny močové v kloubech a následné bolesti a záněty. Obvykle bývá postižen jeden kloub, nejčastěji kloub palce u nohy. V pokročilejším stadiu mohou být zasažena také kolena, zápěstí a kotníky.

Příčiny vzniku dny

Přesné příčiny nebyly dosud spolehlivě stanoveny, ovšem je známo, že dispozice se často dědí v rodině. Rizikem je přemíra jídla a alkoholu, což sice samo o sobě dnu nezpůsobuje, ale může vyvolat bolestivý záchvat. Nejčastěji bývá dna spojována s obezitou, zvláště u lidí s většími tukovými zásobami v břišní dutině.

Příznaky dny

Nejběžněji začíná dna bolestmi palce u nohy, ovšem nemocný může bolesti pociťovat téměř ve všech částech těla kromě páteře.

Bolesti mohou být i velmi silné a postihují podle statistik asi šestnáct mužů z tisíce. U žen bývá dna méně častá, trpí jí asi tři ženy z tisíce a jen výjimečně se vyskytne před přechodem.

Jak se dna léčí

O dnu se jedná tehdy, ukáží-li krevní testy vysokou hladinu kyseliny močové a je-li postižen jediný kloub. Lékaři většinou předepisují léky, které zvyšují vylučování kyseliny močové. Doporučují vyhýbat se acylpyrinu, který způsobuje zadržování kyseliny močové a účinek předepsaných léků snižuje. Příznaky dny lze také zmírnit například ibuprofenem či jinými protizánětlivými léky.

Dna se dá také zmírňovat snížením a udržováním odpovídající tělesné váhy na základě vhodného cvičení a vyvážené stravy. Pozor však na hladovění, které může bolestivý záchvat vyvolat. Důležité je pít hodně tekutin, jíst hodně čerstvého ovoce a listové zeleniny kvůli draslíku. Tekutiny zabraňují hromadění krystalů kyseliny močové.

Lidová medicína doporučuje na dnu pórek a řapíkatý celer.

Která jídla škodí

Omezit by se měla hlavně jídla s vysokým obsahem purinů, které zvyšují hladinu kyseliny močové v krvi a způsobují ukládání jejích solí v kloubech. Vysoký obsah purinů mají zejména vnitřnosti, zvěřina, ančovičky, sardinky, drůbež, plody moře a luštěniny. Naopak nízký obsah purinů má ovoce, ořechy, mléčné výrobky, vejce a zelenina s výjimkou chřestu, květáku, hrášku, špenátu a hub.

Úlevu od bolestivých kloubních otoků mohou přinést přípravky z rybích olejů, obsahující omega-3 mastné kyseliny.