Tuto progresivní neurologickou poruchu, která je neléčitelná, lze udržet v omezeném rozsahu vhodnou skladbou jídelníčku. Měli bychom jíst hodně celozrnné stravy bohaté na vlákninu, dále sušené švestky, čerstvé ovoce a zeleninu dodávající tělu vitaminy D, C a E.
Také je třeba hodně pít, a to alespoň 1,5 denně, nejlépe pitnou vodu, případně ochucenou menším množstvím minerálů.
Co je Parkinsonova nemoc a jak se projevuje
Tato porucha postihuje malou část mozku a projevuje se chvěním rukou, ztuhlostí a pomalými pohyby. Postupně se rozvíjí až se přidává shrbený postoj, obličej bez výrazu, problémy s řečí, slintání a ztráta obratnosti. Příčiny zůstávají stále záhadou, ale ví se, že se projeví tehdy, když malá skupina buněk v mozku přestane normálně fungovat. To je způsobeno nedostatkem dopaninu-chemické látky přenášející nervové vzruchy.
Jak se vyhnout zácpě
Zácpa je obvyklý problém lidí trpících Parkinsonovou chorobou. Ti by měli jíst stravu, která pomáhá zabránit vzniku zácpy. Hlavně jíst více vlákniny obsažené nejvíce v otrubách, které ovšem zase neposkytují žádné živiny. Mnohem lepším zdrojem vlákniny je ovoce, zelenina a obilniny. Tím se urychlí cesta potravy trávicí soustavou. Obzvláště vhodné jsou fíky, sušené švestky, papája a ananas. Důležité je také pít hodně tekutin. Káva a čaj by se měly konzumovat jen v omezeném množství, neboť mohou mít nepříznivé účinky na nervovou soustavu.
Pravidelná doba jídla a podávání léků
Účinnými léčivy jsou L-dopy (levodopy), které by měly udržovat tuto chorobu pod kontrolou. Měl by se proto užívat mezi jídly (nejméně 40 minut před jídlem). Jídelníček by měl obsahovat jen mírné množství bílkovin. Potraviny bohaté na bílkoviny by se měly konzumovat jen v malém množství. Pacientům s Parkinsonovou nemocí často ztrácejí chuť k jídlu, takže je pak účinnější podávat malé porce potravy každé 2-3 hodiny.