Jaké jsou možné poruchy štítné žlázy

Štítná žláza produkuje hormony obsahující jód, které kontrolují rychlost tělesného metabolismu – rychlost, kterou se spaluje potrava a kyslík, čímž vzniká energie nutná pro růst, námahu a období stresu.

Tato žláza je uložena na přední straně dýchací trubice a pro zachování její normální činnosti je ve stravě nezbytný jód. Jeho nedostatek způsobuje nemoc zvanou endemická struma, což je zvětšení štítné žlázy.

Co jíst a čemu se vyhýbat

Nejbohatším zdrojem jódu jsou mořské ryby a řasy, užitečná jsou i vejce, jogurt, mléko, tvrdý sýr a jodizovaná sůl. Doporučit lze potraviny bohaté na vitaminy řady B (vedle ryb také luštěniny a semena).

Naopak by se při poruchách štítné žlázy nemělo jíst syrové zelí, arašídy a hořčice, jelikož snižují schopnost organismu využívat jód. Při nadměrné činnosti štítné žlázy by člověk měl výrazně omezit kouření, alkohol a kofein.

Nejvíce ohroženi vznikem strumy jsou vegani.

Snížená činnost štítné žlázy

Tato porucha způsobuje zpomalení tělesného metabolismu. Rozvíjí se pomalu a příznakem je únava, zapomnětlivost, přibývání na váze, přecitlivělost na chlad, suchá kůže a vlasy. Vyskytuje se častěji u starších lidí, ale může se objevit v každém věku. Pokud se vyskytne v dětství, zpomalí normální vývoj mozku a sexuální dozrávání.

Nedostatečná činnost štítné žlázy bývá u žen příčinou zvýšené hladiny cholesterolu. Pacienti s onemocněním štítné žlázy mají omezenou schopnost měnit beta-karoten vyskytující se v oranžovém ovoci a zelenině, na vitamin A. To vede k zadržování beta-karotenu v krvi a ve tkáních a tím ke žlutému zabarvení kůže.

Zvýšená činnost štítné žlázy

Vzniká produkcí nadměrného množství dvou hlavních hormonů štítné žlázy. Tím se zrychluje řada procesů v těle, například tep. Mezi ostatní příznaky nadměrné činnosti štítné žlázy patří úbytek na váze, zvýšená chuť k jídlu, podrážděnost, pocení, struma a vystouplé oči.

Díky zrychlování tělesného metabolismu se spalují kalorie a důležité živiny rychleji než normálně. Proto by součástí léčby měla být dieta bohatá na všechny živiny. Při větším úbytku váhy je třeba dodat bílkoviny k nahrazení úbytku svalové hmoty, například ve formě ryb či vajec. Také sacharidy obsažené v celozrnných obilninách, bramborách a mléčných výrobcích.