Před časem byl jogurt pokládán pouze na cennou potravinu. Dnes je základem lákavých mražených dezertů a také je pokládán za zdravější náhradu smetany.

Ceněn je zejména jako užitečný zdroj vápníku a fosforu, které jsou důležité pro zdravou stavbu kostí a zubů. Vedle toho ještě obsahuje vitamin B2, kerý je potřebný k uvolnění energie z živin, a vitamin B12, nutná pro zdravý vývoj nervového systému.

Kalorická hodnota jogurtu

Jogurtů je celá spousta druhů a každý má jinou kalorickou hodnotu. Ta se pohybuje od 60 kcal,které má nízkotučný 150 gramový jogurt, až po 160 kcal ve stejném množství plnotučného jogurtu. Také záleží ovocných a sladkých ochucovadlech. Na obalu každého jogurtu můžete najít informaci o obsahu mléčného tuku. U nízkotučného je to do 0,5 procent, jogurt se sníženým obsahem tuku do 3 procent, jogurt bílý má více než 3 % a smetanový jogurt nejméně 10 procent.

Někteří lidé nemohou pít mléko, jelikož nesnášejí laktózu, přitom ovšem potřebují vápník obsažený v mléce. Většinou zjišťují, že jogurt jim nečiní potíže. Jogurt se vyrábí z inkubovaného, pasterovaného a homogenizovaného mléka, ke kterému se přidávají speciální bakteriální kultury.

Jaké má jogurt klady

Zejména je užitečným zdrojem vápníku a fosforu. Zabraňuje ve střevech bujení škodlivých bakterií a kvasinek, které by mohly způsobit střevní infekci. Jogurt je dobrý i na průjem nebo zácpu a také může zmírňovat zápach z úst.

Někteří léčitelé doporučují konzumovat živý jogurt po léčbě antibiotiky, protože pomáhá obnovovat normální střevní flóru, která je léčením narušena.

Další užitečné přínosy

Jogurt může pomáhat upravit stav kůže a nastolit bakteriální rovnováhu v tlustém střevě. Spolupůsobí tak jako prevence rakoviny tlustého střeva. Na trhu se setkáváme s tzv. biojogurty, což znamená, že obsahují zvlášť zdravé kultury, které blahodárně ovlivňují zažívání. Jogurty obsahující vlákninu mají schopnost snižovat hladinu krevního cholesterolu.