Ovoce a zelenina jsou skvělou prevencí proti řadě nemocí. Dokážou nás ochránit před srdečním onemocněním, rakovinou a dalšími závažnými nemoci. Pravidelnou konzumaci ovoce a zeleniny byste měli zařadit do svého jídelníčku.
Uvidíte, jak se váš život otočí k lepšímu.
Nejlepší ovoce a zelenina pro vaše tělo
Přinášíme vám vybrané druhy ovoce a zeleniny, které jsou velmi prospěšné pro naše tělo. Zmíníme všechny pozitivní účinky a důvody, proč je jíst. Jdeme na to!
Meruňky
Vynikající ovoce pro posílení imunitního systému. Působí protizánětlivě a mají antioxidační vlastnosti. Některé studie dokonce tvrdí, že meruňky jsou velmi účinné při léčbě střevních onemocnění, jako jsou vředy či ledvinové kameny. Ve skutečnosti má meruňka schopnost vytvářet ochranu kolem ledvinových buněk.
Avokádo
Avokádo má kardioprotektivní vlastnosti. Podle některých studií je avokádo schopno bojovat proti srdeční slabosti a relaxaci krevních cév. Avokádo je velmi bohaté na tuk. Ve srovnání s průmyslově zpracovanými potravinami, je však jeho tuk tělu prospěšný. Tělu dodává potřebné živiny, které mění na energii a tak se tuk neukládá v těle. Zároveň pomáhá v boji proti cukrovce, snižuje riziko metabolických problémů a pomáhá léčit poškozené nervy a krevní cévy.
Banány
Banány jsou bohatým zdrojem draslíku. Ten je důležitý v těle pro přenos nervových signálů. Pomáhá lepší činnosti srdce a zabraňuje slabosti. Konzumací banánů dodáte tělu potřebné antioxidanti a vitamíny. Vyčistíte si krevní oběh a zbavíte se volných radikálů. Banán zároveň podporuje imunitní systém.
Cantaloupe
Tento meloun je velmi chutný. Kromě toho má řadu prospěšných látek. Nedávné studie zjistily, že látky obsažené v melounu, pomáhají výrazně snížit hyperlipidemii. Také snižuje cholesterol a pomáhá v boji proti alergii. Díky vysokému podílu beta-karotenu zlepší váš zrak.
Okurky
Okurky zlepšují kognitivní funkce, snižují riziko vzniku rakoviny a obsahuji řadu antioxidačních látek. Jsou skvělou prevencí proti Alzheimerově chorobě. Navíc mají analgetické účinky.
Datle
Datle jsou skvělé při léčbě jater. Podporují správnou funkci srdce a posilují imunitní systém. Zároveň odstraňují nečistoty z jater a pomáhají jim ke správné funkci. Datle mají také antioxidační vlastnosti a zabraňují usazení zubního plaku.
Kale
Kale je známá listnatá zelenina bohatá na živiny. Je velmi oblíbená u salátů. Pokud máte nízké množství stopových prvků a trpíte kalorickou podvýživou, měli byste si dopřát pravidelně kale. Je totiž bohatá na sacharidy, vitamíny, minerální látky, vlákninu a probatika. Kromě salátů najde využití i místo bramborových lupínků.
Citrón
Ovoce bohaté na vitamín C. Látka, která posiluje imunitu a chrání tělo před řadou onemocnění. Citrón je skvělou prevencí proti tvorbě krevních sraženin a podporuje průtok krve. Zabraňuje také tvorbě trombů, které blokují krevní cévy.
Ananas
Kromě toho že je bohatý na vitamín C, má v sobě spousty dalších živin, jako je vápník, hořčík a železo. Ananas se po staletí používá v tradiční medicíně. Látky v ananasu podporují hojení tkání a bojují proti mikrobiálním infekcím. Extrakt má silné protizánětlivé vlastnosti.
Meloun
Meloun je velmi oblíbený v letních dnech, jako příjemné ochlazení organismu. Je však také vynikajícím antioxidantem a má protizánětlivé a protirakovinné účinky. Podle některých studií, je melou vhodný k regulování oxidačního poškození tkáně, snížení hladiny lipidů a snížení vzniku rakoviny, srdce a metabolických onemocnění.
Jablko
Jablka obsahují fytochemikálie, které snižují riziko chronických onemocnění, jako je cukrovka, astma, rakovina nebo srdeční choroby. Ne nadarmo se říká, že každodenní konzumace jablka, vás ochrání před návštěvou lékaře. Jablka také mají řadu antioxidačních látek a snižují hladinu cholesterolu v krvi.
Aloe Vera
Lidé už po staletí používají Aloe Vera ke snížení příznaků cukrovky. Kromě toho pomáhá při léčbě zranění, zmírňuje otoky a svědění. Látky obsažené v Aloe Vera jsou schopné chránit nervy proti poškození a má také protizánětlivé vlastnosti.
Artyčok
Artyčok chrání játra před poškození. Pomáhá játra detoxikovat a odstraňovat škodlivé látky. Snižuje oxidační stres na jaterních tkáních. Zároveň obsahuje řadu antioxidantů, které podporují správnou funkci lidského organismu.
Ostružiny
Nejvíce výhod poskytují, když se konzumují čerstvé. Nicméně můžete je použít i do koláčů či zavařenin a neochudíte se o zdravé látky. Tyto plody mají vysoké množství fenolických sloučenin, třísloviny a antokyanů, které vykazují silné antioxidační vlastnosti. Dále mají antibakteriální vlastnosti a bojují proti onemocnění srdce.
Pomeranče
Pomeranče jsou bohatým zdrojem vitamínu C, který je znám jako silný imunitní nakopávač. Má schopnost chránit proti chronicky zánětlivým onemocnění a virových nemocí. Pomeranče jsou také bohaté na lykopen a flavonoidy, které bojují s řadou nádorových onemocnění.
Fazole
Fazolové lusky jsou známé pro své antioxidační schopnosti, jelikož mají vysoký obsah fenolu. Pomáhají snížit míru únavy a jsou vhodné pro aktivní sportovce.
Řepa
Červená řepa je skvělou zeleninou, díky své výživové hodnotě. Řepa pomáhá předcházet onemocnění ledvin. Redukuje oxidační stres, pomáhá proti zánětům a snižuje riziko buněčné smrti.
Mango
Tropické ovoce, které je oblíbené pro sladkou a svěží chuť. Poskytuje nejlepší zdravotní výhody, když se jí syrové a čerstvé. Je bohatým zdrojem na vitamín C a antioxidační látky. Kromě toho pomáhá v boji proti vráskám, snižuje hladinu cukru v krvi, je protizánětlivý a bojuje s rakovinou.
Brokolice
Brokolice posílí váš imunitní systém a nakope rakovinu, díky vysokému obsahu fytochemických látek. Pravidelná konzumace rakoviny pomáhá s řadou onemocnění, jako je chřipka, rakovina močového měchýře. Zabraňuje šíření rakovinných buněk a snižuje příznaky chřipky. Má protizánětlivé účinky.
Zelí
Zelí je skvělou přílohou do salátů a různých zeleninových pokrmů. Je syté a skvěle se hodí i k masu. Zelí si poradí s rakovinou. Zastavuje růst rakovinových buněk a pomáhá posílit imunitní systém při léčbě.