Už jste ochutnali javorový sirup?

„Dám si k snídaní lívance s javorovým sirupem.“ Věta z mnoha amerických filmů dostala javorový sirup také do povědomí Čechů. Zatímco v Americe je javorový sirup hojně používán, Češi jeho příjemně sladkou chuť teprve objevují. Javorový sirup je přirozeně sladká stromová míza, která obsahuje mnoho antioxidantů. V obchodech ho nejčastěji objevíte ve formě sirupu, kdy je do něj již, bohužel, přidaný také cukr.

Zdravotní přínosy javorového sirupu

Javorový sirup obsahuje minerály, jako je hořčík, zinek, mangan, vápník, draslík a železo, aminokyseliny, také u něj byly prokázány protirakovinové a protizánětlivé účinky. Přestože javorový sirup obsahuje také hodně cukru, je pro vás mnohem zdravější než rafinovaný bílý cukr. Javorový sirup má také nižší glykemickou zátěž ve srovnání s bílým cukrem,což znamená, že nezpůsobí zvýšení hladiny glukózy v krvi jako se to děje při slazení bílým cukrem.

Med vs javorový sirup

Mnohem rozšířenější alternativou než javorový sirup je u nás, velmi oblíbený med, který má pro tělo také mnoho pozitivních zdravotních přínosů. Javorový sirup a med jsou přírodní sladidla, která obsahují živiny a rostlinné chemikálie. Med a javorový sirup jsou podobné ve svém počtu kalorií. Lžíce (20 g) javorového sirupu obsahuje 52 kalorií, zatímco stejné množství medu má 64 kalorií.

Pokud jde o obsah cukru, javorový sirup obsahuje méně cukru než med. Lžíce javorového sirupu obsahuje o 5 gramů méně cukru než med. Navíc, většina obsahu cukru z medu je fruktóza, zatímco javorový sirup většinou obsahuje sacharózu. Fruktóza je jednoduchý cukr, zatímco sacharóza je komplexní cukr, který musí být nejprve rozebrán, než ho tělo začne spalovat.

Ačkoliv jak med, tak javorový sirup jsou pro vás lepší než cukr, zdá se, že obsah sacharózy v javorovém sirupu a nižší glykemický index ho činí o něco lepší než med.