Veganem je člověk, který nekonzumujete maso a další živočišné produkty, tedy mléko, vejce či med. Co však takový člověk jí? Pravdou je, že i když vegan nekonzumuje živočišné produkty, jeho strava může vypadat dost podobně jako u masožravce. Rostlinná říše nám totiž nabízí své plody.
Alternativní možnosti
Vegani běžně konzumují ovoce, zeleniny, obiloviny, luštěniny, oleje, oříšky, semínka atd. Součástí jejich strav jsou však i rostlinné alternativy, které nahrazují běžné živočišné produkty. Jedná se například o veganské sýry, luštěninové náhražky za maso, oříšková másla, mandlové mléko apod. Vegani tedy nijak nestrádají a mají možnost si dopřát „mléko“ i „sýr“.
Oříšky a obiloviny
Skvělým zdrojem pro výrobu rostlinného mléka jsou především oříšky, luštěniny a obiloviny. Výživné je mandlové mléko, makové, kokosové či ovesné, existují však i mléka rýžová, sójová či lískooříškové, které chutná skvěle. Rostlinná mléka mají odlišnou chuť než mléko běžné, ale pokud je použijete do ranní kaše při na pečení, rozdíl takřka nepoznáte. Výhodou tohoto typu mléka je jeho výživnost. Rostlinná mléka si také můžete snadno vyrobit doma.
Nejen sója
Když se objevil trend vegetariánství, každý si vegetariánskou stravu spojil s tím, že vegetariáni konzumují jen sóju a podobně tomu bylo i u veganů. Rostlinná říše však nabízí rozmanité možnosti a zajímavé zdroje. Z luštěnin se například dají připravit velmi chutné karbanátky, vajíčko se dá nahradit chia semínky, opečené maso nahradí tofu apod. Vegani tedy žádným způsobem nestrádají, a pokud si pravidelně hlídají příjem živin, je jejich tělo mnohem zdravější než tělo masožravce. Veganská strava je totiž založena nejen na tom, že se jedná o stravu rostlinnou, ale že jde o stravu zdravou.