Houby a lanýže

Češi jsou národem houbařů. Nejen, že je rádi hledají v lesích, ale také si je připravují na nejrůznější způsoby. K pozitivním stránkách hub patří vysoký obsah draslíku a některých stopových prvků. K negativům patří výskyt řady potenciálně karcinogenních chemických látek a těžkých kovů.

S tímto vědomím je třeba k houbám přistupovat, ovšem pokud se houby konzumují jen v malém množství a používají se k dochucování či k vylepšení konsistence pokrmů, není třeba se jich obávat. Houby jsou dobré také z hlediska nízkého obsahu kalorií, který se však zvyšuje zejména smažením.

Sušené houby

Mají výraznější chuť než houby čerstvé. Podílejí se spíš na chuti než na objemu jídla. Většina hub se před vařením musí namočit a ještě před tím vyprat. Pak se přelijí vroucí vodou a nechají asi půl hodiny stát. Voda z hub se může použít jako základ pro přípravu polévky nebo omáčky.

Co houby obsahují

Mezi volně rostoucími a uměle pěstovanými houbami je z výživného hlediska jen malý rozdíl. Ovšem houby sbírané ve volné přírodě mají výraznější zemitou chuť a zbarvují omáčky tmavou šťávou. Při sběru hub v lese je třeba dávat velký pozor, jelikož některé jedovaté druhy se hodně podobají druhům jedlým. Pěstitelé hub se přizpůsobují poptávce a rostoucí rozmanitosti jídel a nabízejí na trh celou řadu běžných i exotických hub:

  • hlíva ústřičná – konzumuje se téměř výhradně vařená a má prokazatelné pozitivní účinky na snížení cholesterolu a krevního tlaku
  • žampión – je nejrozšířenější komerčně pěstovanou houbou, která je vhodná jako příloha k masům nebo ve smažené podobě může být i hlavním pokrmem spolu s bramborami
  • šitake – tato houba roste na stromech pouze v Asii. Má velice výraznou chuť a prodává se pouze v sušeném stavu

Nepolapitelný lanýž

Jedná se o houbovou lahůdku, která se vyskytuje jen vzácně, především v některých oblastech Francie, Itálie a Slovinska, kde rostou pod zemí, většinou u kořenů dubů a bříz a po čichu je vyhledávají cvičená prasata nebo psi. Lanýž zatím odolává pokusům o pěstování a zůstává vybranou lahůdkou v prvotřídních restauracích. Je to velice drahá houba, jí se jen při zvláštních příležitostech, ale z hlediska výživy mají jen zanedbatelný přínos.