Nebojte se chilli papriček

Spousta lidí miluje jídla, která pálí v ústech jako oheň. Pálivými pokrmy je pověstná zejména thajská a indická kuchyně. Podle některých vědců reaguje lidský mozek na ostrou chuť chilli papriček tím, že uvolňuje endorfiny, které bývají pokládány za hormony štěstí a patří do skupiny látek, které tiší bolest a ve větším množství vyvolávají příjemné pocity.

To může být také vysvětlením, proč se před sto lety drcenými chilli papričkami léčila bolest zubů.

Proč chilli papričky tak pálí

Pálivou chuť má na svědomí kapsaicin, což je chemická sloučenina, obsažená hlavně v bílém žebrování a v jádrech, ale v nerovnoměrném množství roztroušená také v dužině. Z tohoto důvodu jsou chilli papričky na jazyku naprosto nezaměnitelné.

Jak na pálivost reagujeme

Při konzumaci jídel okořeněných kapsaicinem se dostavuje intenzivní a palčivý pocit v ústech, oči začnou slzet, teče z nosu a máme dojem, že nám ústa shoří. V některých případech může dojít k uvolnění ucpaných dýchacích cest, čímž jsou chilli papričky přínosné. Je to tím, že hlen v dutinách vlivem kapsaicinu řídne.

Co chilli papričky obsahují

Zdraví prospěšné jsou také díky obsahu vitaminu C, kterého je v chilli papričkách dokonce více, než v citrusech. K celkovému dennímu příjmu vitaminu C to ovšem nepřispívá vzhledem k malému množství, které sníme. Ve větším množství se dají jíst pouze některé méně pálivé odrůdy.

Jaký mají pro nás přínos

Výsledky některých výzkumů naznačují, že chilli papričky podněcují zvýšené vylučování hlenu, který chrání výstelku žaludečních stěn proti dráždivým látkám, jako jsou kyseliny, acylpyrin a alkohol. K tomu je třeba dodat, že někdy žaludek dráždí právě samotné chilli papričky. Dalším nepříjemným důsledkem jejich konzumace bývá vyvolání silného svědění v oblasti konečníku. Naopak kladným přínosem jsou antitrombotické účinky a napomáhání k poklesu krevního tlaku a hladiny škodlivého cholesterolu v krvi. Chilli papričky mohou pomáhat také při zácpě.

Pozor při přípravě

Při krájení papriček musíme být ještě opatrnější, než při krájení cibule nebo česneku. Kapsaicin totiž může podráždit i méně citlivou pokožku, o nesmírné bolestivosti, když se dostane do očí, ani nemluvě.