Maliny jsou chutné i zdravé

Maliny jsou původně lesním ovocem, ovšem jejich vyšlechtěné odrůdy jsou pěstovány i na zahradách. Jsou zdravé zejména pro vysoký obsah vitaminu C, ale zároveň jsou i chutné a výživné.

Vitamin C je důležitý z hlediska udržení zdravé kůže, kostí a zubů. Napomáhá absorpci železa z potravy a také urychluje hojení ran vnějších i vnitřních. Jako antioxidant může vitamin C snižovat rizika vzniku některých typů rakoviny.

Zdroj dalších užitečných látek

Vedle vitaminu C jsou maliny také významným zdrojem vitaminu E, folátu a vlákniny. U konzervovaných malin, například v podobě sirupu, jsou však všechny tyto pozitivní vlastnosti značně sníženy.

Přírodní a alternativní medicína doporučuje malinovou šťávu jako významný prostředek k pročišťování a detoxikaci zažívacího systému. Také údajně zmírňuje některé dětské choroby a záněty močového ústrojí.

Prokázané účinky

Malinová šťáva se používá také jako prostředek ke snižování horečky. Maliny také bývají doporučovány jako účinný prostředek při léčení průjmu, poruch zažívání a revmatických potíží. Malinový ocet se může užívat jako kloktadlo při bolestech v krku, nebo se může přidávat do různých směsí proti kašli. Takovouto směs si můžete připravit sami, když naložíte 500 gramů malin na dva týdny do litru vinného octa a poté je scedíte.

Čaj z malinového listí

Po staletí se tento nápoj užívá jako obecné tonikum pro ženské pohlavní ústrojí. Předpokládá se, že tonizuje a posiluje děložní svalstvo a podporuje porodní kontrakce. Při pravidelném užívání v posledních třech měsících těhotenství, může snížit riziko závažného krvácení během porodu a celkově porod usnadní.

Čaj z malinového listí může také zmírňovat menstruační bolesti, ale také ideální pro batolata a menší děti. Pro svůj mírně svíravý účinek se může používat k vyplachování úst.