Stejně jako droždí pro kynutí pečiva a vaření piva, je i výtažek z droždí výborným zdrojem vitaminů skupiny B. Ty potřebuje lidský organizmus k udržení zdravého metabolismu, zdravého nervového systému a jiných tělesných tkání.
Kvasnicový výtažek obsahuje také folát, který je potřebný pro tvorbu krvinek. Dále obsahuje množství minerálů včetně draslíku, hořčíku a zinku.
Zápornou stránkou je vysoký obsah sodíku, takže nadměrné požívání droždí není vhodné pro lidi, kteří s vysokým krevním tlakem a pro ty, kteří drží neslanou dietu.
Přínos pro vegany
Některé kvasnicové výtažky bývají obohacené vitaminem B12. Pro vegany je výtažek z droždí důležitým zdrojem tohoto vitaminu, který se v přírodě vyskytuje téměř výlučně v potravinách živočišného původu, tedy především v masu.
Chrom
Jsou také některé kvasnice rostoucí v prostředí obsahujícím chrom a jsou obohacovány tímto minerálem ve formě, kterou organizmus dokáže snadno vstřebat. Chrom je důležitým článkem řetězu, který tělu umožňuje zužitkovávat glukózu. Proto je obzvlášť důležitý pro diabetiky.
Varování léčitelů
Lékařské kruhy to většinou nepřipouštějí, ale léčitelé zabývající se alternativní medicínou tvrdí, že potrava obsahující některou formu droždí, může zhoršovat tzv. systémovou kandidózu. Kandidózu vyvolávají jiné druhy kvasinek, a sice ty, které jsou běžně přítomné na kůži a ve střevech. Potlačují totiž růst „přátelských“ bakterií a umožňují množení kvasinek Candida albicans, jejich pronikání střevní stěnou a šíření po celém těle. Proto vznikl termín „systémová“ kandidóza.
Další komplikace
Lidské tělo se může stát přecitlivělým na látky vytvářené kvasinkami. Proto jídlo obsahující kvasnice (například pomazánky z droždí nebo z jeho výtažku) může aktivovat kvasinky na sliznicích a tak způsobí onemocnění, které se nazývá SOOR. Zda ovšem opravdu existuje systémová kandidóza, to je stále předmětem diskuzí v široké lékařské veřejnosti.