Skladování jídla má svá pravidla. Pokud je nedodržíte, čekají vás zbytečné zdravotní problémy. V tomto článku si tedy vyvrátíme tři časté mýty.
Vysoké teploty nás nemusí trápit jen v létě. Toto téma je aktuální v podstatě každý. Pojďme se tedy podívat na trojici mýtů o jídle a jeho skladování při vysokých teplotách.
Všemohoucí chladící box
Řada lidí si myslí, že chladící box dokonale uchrání jejich potraviny před zkázou. Jenže to není úplně pravda. Speciality z masa, ale i další potraviny, které se rychle kazí, mohou přijít k úhoně už při 4,5 °C. Právě při této teplotě totiž vznikají mikroorganismy způsobující onemocnění. Pro kvalitní chlazení potravin tedy naplňte box pouze ze 75 %. Zbytek by měl tvořit led.
Potraviny vydrží venku i několik hodin
Problém s doručením potravin nemají v létě jen prodejci, kteří nabízí farmářské produkty online a kamenné obchody. Potíže mohou nastat i u vás doma. Představte si rodinnou grilovačku. Na grilu si připravíte chutné steaky, smažené kuře, hamburgery, brambory, salát – zkrátka vše, na co máte zrovna chuť. Nejspíše toho uděláte víc, aby jídlo zbylo i na později. A tak ho necháte ležet v pokojové teplotě. Vždyť se nemůže nic stát. To je ale chyba.
Při teplotách nad 32 °C mohou potraviny zůstat venku jen jednu hodinu. V bezpečí nejste ani při teplotách v rozmezí od 4,5 °C a 32 °C. Tady totiž máte pouze dvě hodiny na to, abyste jídlo uskladnili v ledničce. Pokud tak neučiníte a necháte ho ležet venku, může vám jídlo způsobit žaludeční potíže. Začnou se na něm totiž množit bakterie.
Zbytky jídla vydrží několik dní
Před rodinnou sešlostí nakoupíte farmářské maso online, připravíte ho a zbytky hodíte do lednice. Na tom není nic špatného. Vždyť i renomovaní odborní se shodují na tom, že takto skladované jídlo v lednici vydrží až čtyři dny. Problém ale nastává ve chvíli, kdy jídlo před uskladněním necháte na vzduchu déle než dvě hodiny. Z předchozích řádků jste určitě pochopili, že při tak dlouhé době začnou vznikat nebezpečné bakterie. Takovéto zbytky jídla tedy raději rovnou vyhoďte.