Proteinové přípravky patří dnes již mezi zcela běžnou součást výživy silových a vytrvalostních sportovců. V posledních několika letech si stále větší oblibu sportovců získávají rostlinné proteiny, které jsou ideálním zdrojem bílkovin. Rostlinné neboli veganské proteiny patří mezi skvělou alternativu k živočišným proteinům. Díky rostlinnému původu jsou vhodným zdrojem bílkovin pro vegetariány i vegany.
Typy veganských proteinů
K nejpoužívanějším veganským proteinům patří 4 základní druhy proteinů, a to:
- sójový,
- rýžový,
- konopný
- a hráškový protein.
Charakteristika vegan proteinů
Za nejpoužívanější veganský protein lze považovat sójový protein. Sójový protein se totiž obsahem aminokyselin nejvíce podobá živočišným proteinům. Díky tomu je vhodnou alternativou k syrovátkovým proteinům, známé také jako Whey proteiny. Blízké složením k živočišným proteinům jsou i hráškové proteiny, které obsahují spektrum mnoha aminokyselin, jež jsou vhodné pro tvorbu svalové hmoty.
Kromě jednosložkových proteinů jsou nabízeny vícesložkové proteiny, které jsou kombinací jednosložkových proteinů. V případě užívání je kombinace veganských proteinů velice přínosná, jelikož každý druh rostlinné bílkoviny je specifický rozdílným složením aminokyselin. Díky kombinaci rostlinných bílkovin si lze jednoduše zajistit příjem největšího počtu aminokyselin.
Vyberte si kvalitní veganský protein
Pokud chcete vyzkoušet veganské proteiny či hledáte kvalitní veganský protein, pak máme pro vás tip na e-shop Insidefit, kde najdete řadu veganských proteinů od prestižních značek za výhodné ceny. Na e-shopu najdete i veganské proteinové tyčinky, jež jsou vhodnou volbou pro zajištění rychlého a kvalitního příjmu bílkovin, ať jste kdekoliv.