Že nevíte, o čem je řeč? No přeci o stévii. Je to tropická rostlina s bílými kvítky, která miluje světlo a nám přináší celou řadu zdravotních výhod. Nachází své využití především jako náhrada cukru.
Komplex sladivých látek je obsažen téměř v celé rostlině. Nenajdeme jej jen v kořenech. Její předností je vysoká sladkost a velice nízký obsah kalorií, může být tedy účinným prostředkem v boji proti civilizačním chorobám, především pak obezitě.
Zdravotní výhody
Stévie podporuje vyšší produkci inzulínu, díky čemuž dochází ke snižování projevů cukrovky. Lze ji využít jako náhradu cukru. Funguje jako stabilizátor glukózy a tím může podpořit správnou činnost slinivky.
- Podporuje snižování krevního tlaku
V tomto případě jsou však účinky dlouhodobou záležitostí. Chcete – li omezit riziko výskytu srdečně cévních chorob, využijte slazení stévií.
- Antibakteriální přípravek
Díky obsahu antibakteriálních, antimykotických a protizánětlivých látek ji lze využít v boji proti akné či lupům. Lze ji použít i jako antibakteriální přípravek v péči o dutinu ústní. Postačí přidat několik kapek na kartáček nebo vyzkoušet ústní vodu.
Pokud máte svědivé štípance, potřete je koncentrátem ze stévie, má nejen hojivý, ale i uklidňující účinky.
- Podpora při trávicích obtížích
Látky obsažené ve stévii působí zklidňujícími účinky na podrážděný žaludek, snižují projevy pálení žáhy, podporují trávicí procesy.
- Podpora detoxikačních a odvykacích procesů
Stévie snižuje touhu po tabákových a alkoholických přípravcích, proto může být vhodnou pomocí pro ty, kteří se snaží přestat kouřit či pít alkohol.
Stévie v jídelníčku
Stévii lze zařadit do jídelníčku několika různými způsoby:
Syrové listy obsahují nejvíce tělu prospěšných látek. Můžete je využít jakou součást nápojů či salátů.
Stévie ve formě extraktu, který je asi 200x sladší než běžný cukr.
Přírodní sladidlo, které je nejvíce zpracovávanou formou při využívání stévie.