Zdravý vyvážený jídelníček se podílí na udržování dobrého zraku. Nejdůležitější pro oči je vitamin A, který si tělo vyrábí z beta-karotenu nacházejícím se ve žlutých a oranžových druzích ovoce a zeleniny a v tmavozelené listové zelenině.

Prvním příznakem nedostatku vitaminu A je šeroslepost a pokud tento vitamin člověk nepřijímá téměř vůbec, může oslepnout.

Které potraviny jsou dobré pro dobrý zrak?

Předně takové, které jsou bohatým zdrojem vitaminu A. Ze žlutých a oranžových druhů ovoce a zeleniny jsou to hlavně meruňky, mango, mrkev, sladké brambory a tykve. Z tmavozelené listové zeleniny je výborný například špenát a kadeřavá kapusta. Doporučit lze také mořské plody a pšeničné klíčky kvůli zinku. Potřebné jsou také vitaminy řady B, obsažené v libovém mase, drůbeži, rybách a celozrnných výrobcích. Kvůli vitaminu E bychom měli jíst semenné oleje a avokádo.

Makulární choroby

Jde o odumírání sítnice, kterému lze zabránit přísunem vitaminu A, minerálních látek a také vitaminu C. Ten je nejvíce přítomen v čerstvém ovoci a zelenině. Nutný je také zinek v luštěninách, vitaminy B v libovém mase, drůbeži, rybách a zelené listové zelenině. V jídelníčku by neměly chybět panenské rostlinné oleje a plody avokáda.

Zánět oční spojivky

Jde o zanícení tenké membrány pokrývající vnější část oka v důsledku infekce nebo alergie. Tvoří-li se na oku zarudlé kruhy, bývá tako nemoc způsobena nedostatkem riboflavinu – vitaminu řady B. Ten je v mléce, celozrnných výrobcích a vnitřnostech.

Zelený oční zákal-glaukom

V oku se začne hromadit a tlačit kapalina, což se projevuje zakaleným viděním a potížemi s viděním ve tmě. Glaukom souvisí s nedostatkem tiaminu,vitaminu B a A.

Šedý zákal

Projevuje se u starších lidí bezbolestným zakalením oční čočky. Chrání před ním hlavně vitamin C, a také riboflavin obsažený v mléce, celozrnných obilninách a kvasnicovém extraktu.

Jiná onemocnění očí

Příčinou oslepnutí u diabetiků bývá ischemie sítnice v důsledku mikroarteriosklerózy sítnicových kapilár. Určitou ochranu poskytují diabetikům přípravky vitaminu C.

„Ječná zrna“ vznikají činností bakterií. Obvykle toto zduření zmizí během několika dnů samo. Tvoří-li se ale častěji, může to být známka nedostatečné výživy, stresu či celkové únavy.