Mnozí z nás pamatují vesnické zahrady, na kterých nikdy nechyběly keříčky angreštu. Roztomile chlupaté bobule byly příjemným osvěžením a chutnaly dospělým i dětem. Angrešt se tradičně zavařoval a kompot byl zpestřením jídelního stolu v zimním období.

Pěstování angreštu poněkud ochablo zejména díky výskytu „amerického padlí“ což je druh plísně, která zdecimovala nejen celou úrodu, ale zničila i keře. Současné účinné přípravky umožňují opět angrešt pěstovat a využívat jeho užitečnost pro zdraví.

Čím je angrešt prospěšný

Angrešt je v čerstvém i vařeném stavu užitečným zdrojem vitaminu C. Sto gramů angreštu obsahuje asi čtvrtinu doporučované denní dávky vitaminu C pro dospělého člověka. Na rozdíl od jiných plodin se vařením ztrácí jen jeho malé množství.

Vedle vitaminu C obsahuje angrešt také rozpustnou vlákninu. Pro natrpklou chuť a nízký obsah kalorií je dobrým doplňkem cukrářských výrobků.

Rozmanitost označení angreštu

Na českém a moravském venkově se angreštu říkalo srstka. Setkáváme však s řadou dalších pojmenování, jako například měchounek, měchourka, kudláček, kudlačinka nebo turenka. Existuje řada druhů angreštu a některé speciálně vyšlechtěné jsou větší a sladší. Oblíbený je hlavně ve Skandinávii, kde se angrešt používá do džemů, marmelád, k přípravě vína, koláčů nebo dokonce octa.

Další užitek z angreštu

V dřívějších dobách se mělo za to, že angreštová šťáva je dobrá na všechny záněty a snižuje zimniční horečku. Používaly se také listy z angreštu, neboť lidé věřili, že pomáhají odstraňovat písek či kamínky tvořící se v močovém ústrojí.

Některé přípravky z angreštu se doporučují i v současnosti. Příkladem je nápoj připravený z 25 g sušených listů angreštu, vyluhovaných v 600 ml vody. Doporučuje se vypít jeden šálek tohoto čaje třikrát za den. Výluh má údajně utišující účinky zvlášť pro dospívající dívky, pokud jej budou pít před začátkem měsíčků.

Sdílejte
Další článekJe celulitida škodlivá zdraví?