Brokolicové klíčky jsou plné živin, které pomáhají bojovat nebo předcházet mnoha zdravotním rizikům a to již v lůně matky díky kyselině listové, kterou obsahuje. Výzkum provedený Johnem Hopkinsem již v roce 1997 prokázal její silné protirakovinové účinky. Sulforafan a isothiokyanáty z brokolice byly vysoce účinné při prevenci a šíření některých nádorů. Studie Johna Hopkinse zjistila, že protinádorové vlastnosti extraktu semen brokolice byly 10-100krát větší než u dospělých rostlin brokolice. To znamená, že malé množství málo zralé brokolice může být stejně účinná pro prevenci rakoviny jako větší množství zralých rostlin brokolice.
Proti rakovině brokolicí
Sulforafan v klíčící brokolici cílí na rakovinné kmenové buňky, které jsou považovány za zodpovědné za vývoj a šíření rakovinných buněk. V některých případech byl sulforafan dokonce použit ke zvýšení účinnosti chemoterapie, což většina lidí vůbec netuší.
Zelenina, jako je brokolice, kapusta a zelí, obsahují protinádorové sloučeniny isothiokyanátů a sulforafanu. Nicméně brokolice mají nejvyšší koncentraci těchto sloučenin. Četné experimentální studie naznačují, že tyto rostlinné chemikálie mohou pomoci snížit riziko rakoviny prostaty, plic, tlustého střeva a prsu.
Zdravé srdce
Jednou z mnoha výhod konzumace brokolice je, že pomáhají zlepšit vaše kardiovaskulární zdraví.
Klíčící semena brokolice jsou silným zdrojem antioxidantů a protizánětlivých látek, které pomáhají udržet vaše srdce zdravé.
Konzumace zeleniny, jakou je brokolice, může snížit zánět v tepnách. Sloučeniny brokolice jsou také dobré pro prevenci hromadění tuku v cévách (aterosklerózy), který může způsobit srdeční záchvat nebo mrtvici.
Zlepšete své zažívací potíže
Důvodem, proč je brokolice vhodná pro udržení správné funkce trávení, je to, že pomáhá zlepšit mikroflóru ve střevech. Jedna studie ukázala, že konzumace 20 g syrové brokolice dává přibližně 88 mg sulforafanových glukosinolátů. Ty pomáhají zvýšit antioxidanty ve vašem trávicím systému na podporu dobrého zdraví.