Whisky je nápojem gentlemanů

Nemusíte být zrovna anglickým lordem, abyste si mohli pochutnat na sklence tohoto lahodného moku. Bohatý výběr nejrůznějších druhů whisky, ale i dalších exotických nápojů, nabízí eshop Mydrinks.cz. Tento obchod má také svou kamennou prodejnu v severočeském Mostě, kde si můžete vybrat z pestré nabídky kvalitních alkoholických nápojů. Kromě různých druhů Whisky se obchod zaměřuje na prodej rumů známých i méně známých značek, ale také koňaků a likérů.

Co byste měli vědět o whisky?

Tento jedinečný destilovaný alkoholický nápoj se vyrábí z obilí. Podle jednotlivých lokalit a místních tradic se k výrobě whisky používá ječmen, žito, pšenice nebo kukuřice. Samotný název whisky vznikl poangličtěním gaelského spojení uisge beatha, což v doslovném překladu znamená „voda života“. Irové a Američané svou „vodu života“ označují od nepaměti jako „Whiskey“, zatímco ve Skotsku, Kanadě, Japonsku a v ostatních částech světa se používá tradiční označení „Whisky“.

Skotská, irská nebo americká whisky

Jednotlivé druhy mají svá specifika, kterými se odlišují od ostatních. Navíc má každý druh svůj poddruh, ovšem ostudou by bylo neznat alespoň základní rozdíl mezi bourbonem a whisky.

  • Bourbon – pochází z ze státu Kentucky, ale vyrábí se na celém území USA a slad na jeho výrobu musí být minimálně z 50% kukuřičný. Další zrno může být žito, pšenice a ječný slad. Bourbon zraje v dubových sudech, které jsou zevnitř ožehnuté a nelze je použít opakovaně
  • Skotská – základem je ječný slad, zbytek může tvořit oves, žito nebo pšenice. Dává se zásadně do sudů použitých, a to nejčastěji po bourbonu, sherry, po skotské, portském, rumu či po vínu cabernet sauvignon. Tvrdí se, že je to kvůli cukrům ze dřeva, které skotské dodají tu správnou chuť. Skotská zraje minimálně 3 roky a 1 den, jak to stanoví zákon. Výrobci ji ovšem nechávají odležet zhruba osm i více let. Bourbon zraje nejběžněji 4 roky
  • Irská – typickou irskou whisky je třeba Tullamore Dew nebo Jameson. Irská whisky je minimálně třikrát destilovaná a velmi jemná. Dozrává ve starých dubových sudech např. po sherry nebo koňaku.

Společným znakem je podávání

Jak bourbon, tak i všechny ostatní druhy by měly mít pokojovou teplotu. Neředí se a nepodává se na ledu. Ochlazování nápoje je nežádoucí. Společným znakem také je, že jim sluší skleněná karafa, ze které může nalévat hostům. Oslnit je můžete nějakým broušeným či jiným designovým kouskem.