Někteří lidé si nedovedou svůj život bez cukru představit a jiní o sobě tvrdí, že jsou na sladkém závislí. Cukr do sebe dopujeme i v potravinách ve kterých byste to nečekali. Cukr se přidává do potravin určených k ohřevu do mikrovlnné trouby. V plátku celozrnného chleba může být i lžička cukru. Přidaný cukr naleznete v rajském protlaku nebo v chipsech.
Způsobí zvýšení hmotnosti
Obezita v západním světě se stává stále větším problémem, zejména u dětí. Slazené nápoje jsou nejčastějším viníkem. Šťávy, džusy nebo ledové čaje obsahují fruktózu, což je typ jednoduchého cukru. Konzumace fruktózy zvýší chuť k jídlu a touhu po sladkém. Navíc nadměrná spotřeba fruktózy může způsobit rezistenci na leptin , důležitý hormon, který reguluje hlad a říká tělu, že má přestat jíst.
Zvýší se riziko onemocnění srdce
Nadměrná spotřeba cukru zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév. Mnoho lidí omezují kvůli srdci tuky, ale nahradit je cukrem není dobrý nápad.
Vysaďte cukr a zbavíte se akné
Potraviny, které obsahují přidaný cukr rychle zvyšují hladinu cukru v krvi a hladinu inzulínu, což způsobuje zvýšenou sekreci androgenu, produkci mazu a zánět, které hrají roli v rozvoji akné.
Riziko cukrovky je velké
Za posledních 30 let se počet nemocných s cukrovkou zdvojnásobil. Přestože existuje mnoho důvodů, existuje jasná souvislost mezi nadměrnou spotřebou cukru a rizikem diabetu. Obezita, která je často způsobena přílišným množstvím cukru, je považována za nejsilnější rizikový faktor pro diabetes. Navíc dlouhodobá konzumace cukru vede k rezistenci na inzulín, což je hormon produkovaný slinivkou, který reguluje hladinu cukru v krvi.
Může způsobit depresi
Zatímco zdravá strava může zlepšit vaši náladu, jídlo s vysokým obsahem cukru nebo přidaným cukrem zvýší vaše šance mít deprese. Vědci se domnívají, že výkyvy krevního cukru, dysregulace neurotransmiterů a záněty mohou být důvody, proč má cukr škodlivý vliv na duševní zdraví. A to u žen i mužů.
Může urychlit proces stárnutí
Vrásky jsou přirozeným znakem stárnutí. Nakonec se objeví, bez ohledu na vaše zdraví.
Špatný výběr potravin může urychlit proces stárnutí pokožky. Pokročilé koncové produkty glykace (AGE) jsou sloučeniny tvořené reakcemi cukru a bílkovin ve vašem těle. Předpokládá se, že hrají klíčovou roli při stárnutí pokožky. Konzumace stravy s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů a cukru vede k tvorbě AGE, což může způsobit předčasné stárnutí kůže. AGE poškozují kolagen a elastin, což jsou bílkoviny, které pomáhají pokožce se napínat a udržet její mladistvý vzhled. Když se kolagen a elastin poškodí, kůže ztrácí svou pevnost.